Feel Alive.

Termék keresés:

IMG 1784Eddig nem adatott meg, hogy olyan bottal horgásszak, aminek a színét egy népszerű német autómárka kelendő autója inspirálta. Eddig! Aztán megjelent a Daiwa Fuego Camo Spin pergető botcsalád, és lőn! Merthogy már-már metálos szürke színe bizony egy konkrét autó színét hivatott leképezni. Megmondom őszintén, ha nekem nem mondják, erre én sem jöttem volna rá. Ettől függetlenül érdemes megnézni közelebbről!

3A Daiwa kínálatában évek óta megfigyelhető a Ninja széria, amely mind az orsó és a bot kínálatból a belépő szintet képviseli, ár/minőség arányban egy rendkívül megbízható felszerelésről beszélhetünk. A következő cikkem alanyai egy Ninja LT 2500D típusú orsó és egy Ninja X SPIN 210cm hosszú 3-15g dobósúlyú pergetőbot. Korábban már láthattatok róla egy rövidke kis videót, ahol bemutatom nektek a bot-orsó kombinációt, majd egy kis balinozással fűszerezve látható akció közben is a szett.

IMG 8849Gyakran kerül olyan kipróbálandó szett a kezembe, ami többé-kevésbé sokoldalú. Legalábbis kompromisszumok mellett széles csalirepertoárhoz alkalmas lehet. Nos, a következő pálca nem ilyen! A Prorex AGS 5-25gr-os 2,20m hosszú változata ugyanis egy ízig-vérig gumis pálca! 

IMG 1018Sok-sok éve már két különböző erősségű horgászbottal járom a Dunát. Az egyik egy 2,10 méteres 42 grammos pálca, a másik egy kicsit hosszabb, 2,40 méteres és hajszállal erősebb, 56 gramm dobósúlyú. Ezzel a két bottal nagyjából le tudom fedni azokat a csalikat-módszereket, amiket leggyakrabban alkalmazok a folyón. Nyilván, aki első bot-orsó párosítását keresi, talán éppen a Dunára, nem fog rögtön kettőre beruházni. Ezért olyat célszerű választani, ami ha nem is minden tekintetben, de a körülmények nagy többségében ki fogja szolgálni, akár hosszú távon.

IMG 4677A vendéghorgásztatás mellékhatása, hogy olykor-olykor kipróbálhatok olyan dolgokat is a kedves vendégeimnek köszönhetően, amit valószínűleg saját magam részére soha nem vásárolnék meg. Egy februári napon kezdődött az egész, amikor vendégem, Peti süllőzni jött el hozzám a Tisza-tóra. Mindössze 2 felszerelést hozott, ami bőven elegendő a téli süllőzések alkalmával, viszont ez a két összeállított eszköz multis volt. Elkezdtük a pecát és pár órával később rákérdeztem, hogy esetleg kipróbálhatom-e az egyik multis kombóját...

IMG 3817 PS2A Tournament EVO 8 Braid, ahogy a nevében is szerepel, 8 szálból szőtt, felületkezelt fonott zsinór. A 8 szál előnye, hogy a 4 szálas fonott zsinórokhoz képest kisebb zajt kelt a gyűrűkön, mivel egyenletesebb a felülete, továbbá a szakítószilárdsága is magasabb. A Japánban gyártott zsinór felületkezelése még simábbá teszi a felületét és a bevonatnak köszönhetően a vastagsága sok-sok horgászat után sem vastagodik, nem szívja magába a vizet és jóval nehezebben szálkásodik.

IMG 3832 PS2Minden pergető horgász táskájában lapul jó pár darab műcsali. Váltogatjuk a víz, vízmélység, sodrás, meghorgászott halfajnak megfelelően, viszont néha azt sem tudjuk, hogy valójában miért kerültek el a halak. Ha viszont eredményes egy peca, egy-egy csali hamar kedvenccé válik, többet használjuk és egy olyan spirálban találjuk magunkat, hogy a többi műcsali elő sem kerül. A Daiwa Prorex Toddler Crank wobblert akkor vettem elő, amikoris az addig fogós csalimat egyre több lekövetés és kapástalan időszak követte.

xxxPergetés. Az a horgászmódszer, amely leginkább igénybe veszi az orsót, ahol az orsóval szemben a legnagyobb elvárások fogalmazhatók meg. Legyen megbízható, hogy évekig kiszolgáljon, könnyű, könnyű futású, kényelmes, hogy akár egész nap kézben tartva a nap végére is élvezet maradhasson a horgászat. Természetesen vannak egyéb szempontok is, ebben az írásban szeretnék rámutatni ezekre, elősegítve egy olyan orsó választását, melyben horgászataink során biztosan nem fogunk csalódni.

IMG 3868 PS2A Daiwa Prorex botcsalád csúcsát az X, XR szériák felett a Daiwa Prorex AGS botok képviselik. A Daiwa a Morethan Branzino, Morethan és a Tournament pergetőbotok után egy elérhetőbb árú, ám igen gazdagon felszerelt és minőségi botcsaládot készített a pergetőhorgászok számára.Jómagam horgásztam már Morethan Branzino és több Tournament pergetőbottal, ezek után kíváncsi voltam, hogy a Prorex botok milyen értéket képviselnek. Pusztán a nyers katalógusadatok is igen szemrevalók.

IMG 3722Szeretném előre leszögezni, hogy nem vagyok kifejezetten pergető horgász. Évente 100-200 óra jut csak pergetésre, viszont a közel 15 év pergető horgászat talán kompenzál annyira, hogy tapasztalataimat megosszam horgásztársaimmal. Az évek során sikerült egyre jobban elmélyedni a pergetés rejtelmeiben, a felszerelések száma nőtt, mivel kijelenthető, hogy még egy tavon horgászva sem elegendő 1-2 pergetőbot. Tavaly egy Daiwa Prorex AGS 2,4m hosszú, 10-30g dobótömegű bottal, hozzá passzoló Daiwa Certate LT 4000 D-C orsóval, Daiwa Tournament EVO 8 Braid 0,10 mm vastagságú fonott zsinórral bővült az eszköztár, idén ezekkel a felszerelésekkel üldöztem a csukákat.

93189201 852376025246402 1277849780986314752 nKedvesek számomra a nyári nappalok. Mivelhogy ezen időszak egyik legnagyszerűbb sporthala már igencsak aktívan táplálkozik, a vizek felrobbanása és a kishalak szétrebbenése is ezt igazolja. Nem nehéz kitalálni, hogy melyik halfajunkról is lehet szó, bizony a mi egyetlen ragadozó pontyfélénkről, a balinról. Ebben a rövid cikkben szeretnék bemutatni két olyan terméket a Daiwa kínálatából, melyek ebben az időszakban megkönnyíthetik és eredményesebbé tehetik a balinra vágyók horgászatát.

IMG 6355 kicsiKedvező szegmens a sokak által elérhető középkategória. Az a szeletke egy termékkínálatból, ami még megfizethető, de már nyújt annyi pluszt, amitől élvezetesebbé, netán eredményesebbé válik a horgászat. Ebbe a szeletbe tartozik a Daiwa cég Powermesh névre hallgató botsorozata is. A 2019-es szezonban megújult küllemben és kiépítésben jelent meg a szortiment, melyből a 2,10 méter hosszú, 5-14gr-os változat került hozzám. A rajta lévő 2500-as Exist LT orsóra 0,08-as Tournament 12Braid zsinórt csévéltem.

vizsz sullo kicsiA Daiwa Tournament wobblerei mindig is a kedvenceim voltak. Különösen a Wise Minnow, a Baby Minnow, a Baby Vib és a Double Clutch. Nehéz is abbahagyni a felsorolást. Finom kidolgozásúak, nagyon jól eltaláltak, veszedelmesen fogósak. A sikerükhöz az is hozzájárul, hogy viszonylag kevesen dobálnak ezekkel a wobblerekkel, és a halak egyáltalán nem fújják kívülről a szín és mérettáblázatot, kevésbé ismerik az általuk keltett rezgéseket.

kepatmeretezes hu 13Minden pergető horgász titkolt-vagy kevésbé titkolt „betegsége”, hogy folyton keresi a számára ideális, kézhez illő felszerelést. Ez általában sosem egy, hanem szegmensenként különböző szett. Ezen belül van olyan bot, amit általánosan a saját körülményeihez igazítva legtöbbet használ az ember, és vannak olyanok, amik időszakosan kerülnek csak kézbe. Egy a közös bennük! A lehetőségeinkhez képest mindig a legtökéletesebbre törekszünk. Én legalábbis biztosan.

kepatmeretezes hu 10Nyélig görbül a bot, reccsen az orsó fékje, süvít a zsinóron megtörő szél, izzadó homlok, remegő kezek. Mindenki, aki már fárasztott igazán „nagy” halat UL, azaz könnyű pergető módszerrel, bizonyára tapasztalta, sőt e sorok olvasása után újra át is érezte az imént felsorolt adrenalinnal teli élményeket.

kepatmeretezes hu 16Azzal, hogy a horgász felszerelések, úgy általában évről évre fejlődnek, nem mondok újdonságot. Az viszont számomra is meglepő, hogy a kedvezőbb, alsó-közép árkategóriában is időről-időre gyakoribbak a kifejezetten jól használható horgász eszközök. A legutóbb hozzám került Ballistic-X pergetőbot és a hozzá való Daiwa Ninja 3000A orsó is ilyenek.

kepatmeretezes hu 11

   Visszatekintve az elmúlt évtizedre, robbanásszerűen tört be a pergető horgászok fogalomtárába az ultra finom pergetés. Míg korábban csak az átlagos, 3 méter körüli botokban gondolkozott a rablóhalas horgászok zöme, meg persze a hozzájuk passzoló normál, ma már közepesnek mondható csaliméretekben, az elmúlt években mind többen kaptak kedvet a lefinomított felszereléssel és rövidke horgászbotokkal történő, apró csalis pergetéshez.

unnamed

Harcsapergetésnél a megfelelő eszközválasztás kiemelten nagy jelentőséggel bír. Sokat emlegetett, és ténylegesen helytálló megállapítás, hogy ez a nagytestű csúcsragadozó megtalálja egy rosszul összeállított együttes leggyengébb pontját. Ha ez sikerül neki, rést ütve a pajzson azonnal és idő előtt elköszön.

halas v1

A gyártók manapság irányzatok szerint fejlesztik ki termékeiket, melyek aztán egy dologra tökéletesek lesznek, más mód-szerekhez viszont használhatatlanok. Azt mondják, nem létezik univerzális felszerelés, ahogy mindenre alkalmas ember sem. Ez a megállapítás nagyjából igaz is, ha szigorúan vesszük a dolgot. Vagy mégsem?

tiszta-vizbenSzinte meglepett, milyen haragos koppintást közvetített a finom karbonpálca az apró multiorsót markoló tenyerembe. Azonnal libabőrös lettem a jól ismert, vérpezsdítő érzéstől, és ahogy leengedtem a botspiccet a víz felé, láttam, ahogy apró rántásokkal tovább húzta leendő ellenfelem a vékony zsinórt. Sóhajtottam egye,t és kicsit hátralépve egy gyors rántással az ég felé suhintottam a botot, amely azonnal ívbe hajlott, és határozott rúgásokkal bólogatott a felkavarodó víztükör felé. A kora márciusi időszakhoz képest heves ellenkezésbe futottam.